MAKANAN DAN PEMAKANAN TERNAKAN
Bekalan rumput pasture dan foder dari jenis bermutu tinggi sebagai sumber makanan ternakan adalah faktor utama yang perlu difikirkan sebelum memelihara ternakan.
Pengurusan awal penyediaan tanah untuk penanaman rumput hinggalah kepada pengurusan ternakan seterusnya perlu dilakukan dengan sistematik bagi menjamin pengeluaran makanan yang mencukupi sepanjang tahun
Pengurusan padang ragut
Pengurusan ternakan dan padang ragut di Negeri Perak juga memberi penumpuan dan penekanan kepada kumpulan sasar iaitu penternak yang menjalankan kaedah pengurusan penternakan secara kelompok di padang ragut. Kaedah ini telah digunakan sebagai mekanisma dan faktor yang perlu diwujudkan kepada penternak sebelum pembangunan padang ragut dilaksanakan. Kini usaha tersebut sedang giat dilakukan di padang-padang ragut diseluruh Negeri Perak yang masih mengekalkan pengurusan secara individu serta tidak sistematik.
Padang ragut akan terus relevan didalam menyumbang kepada perkembangan industri ternakan di Negeri Perak. Ini dapat menjadikan padang ragut sebagai program satu kampong satu produk didalam usaha menjayakan penghasilan dan penjualan ternakan setiap tahun.
Taburan Padang Ragut Mengikut Daerah Tahun 2012
Daerah |
Jumlah padang ragut |
Keluasan (ekar) |
Keluasan dimajukan(ekar) |
Batang padang |
3 |
462 |
307 |
Hilir Perak |
2 |
78 |
78 |
Perak Tengah |
29 |
3,523 |
2,889 |
Kuala Kangsar |
15 |
1,575 |
1,395 |
Kinta |
3 |
738 |
275 |
Manjung |
5 |
496 |
393 |
LMS |
8 |
675 |
511 |
Hulu Perak |
30 |
3,828 |
3,816 |
Kerian |
1 |
100 |
60 |
Jumlah |
96 |
13,447 |
9,724 |
Kemajuan
Sehingga 2012, seluas 9,724 ekar telah dimajukan dari keluasan sebenar 13,477 ekar. Pengeluaran rumput pastura telah dimanfaatkan oleh 928 orang pengusaha padang ragut yang melibatkan 1,677 ekor kerbau, 4,144 ekor lembu, 830 ekor kambing, 13 ekor bebiri serta 2,023 ekor rusa. Jumlah pengeluaran rumput dari 96 buah padang ragut adalah sebanyak 144,620 metrik tan dengan nilai sebanyak RM7.23 juta.